سنگ بنایی به نام Windows NT:
در حالی که اولین ویرایش ویندوز سرور با این نام تجاری در سال 2000/2003 میلادی به بازار عرضه شد، اما قدیمیهای دنیای کامپیوتر به خوبی به یاد دارند که سنگبنای ویندوز سرور کنونی از ماهیتی به نام NT 3.1 Server Advanced به وجود آمد. در آن زمان سیستمعامل سرور مایکروسافت یک رابط گرافیکی شبیه به ویندوز 98 داشت و در مقایسه با سیستمعامل امروزی مایکروسافت دارای ضعفهای مختلفی بود. سیستمعاملی که کار کردن با آن چندان راحت نبود و خیلی از کارشناسان دنیای شبکه ترجیح میدادند از یک توزیع لینوکسی روی سرورهای خود استفاده کنند. یکی از دلایلی که ویندوز NT در آن زمان زیاد مورد استقبال کاربران ایرانی قرار نگرفت، فقدان منابع آموزشی کافی بود. زمانی که کامپیوترهای تحت شبکه دچار مشکل میشدند، اپراتور مربوطه به سختی میتوانست مشکل را پیدا کند. اما به مرور زمان سیستمعامل سرور مایکروسافت پیشرفت کرد و قابلیتهای کاربردی همچون اکتیودایرکتوری، سامانه نام دامنه، DHCP و Group Policy به آن افزوده شد. امروزه قابلیتهای کاربردی ویندوز سرور به اندازهای پیشرفت کردهاند که دیگر نمیتوان ویندوز سرور را یک بازیگر در حاشیه توصیف کرد. مایکروسافت با ارائه نسخه ویندوز سرور 2019 سعی کرد پلی میان محیطهای سازمانی با آژر به وجود آورده و لایههای اضافی امنیتی را برای محافظت از زیرساختها و برنامههای کاربردی شرکتها به سیستمعامل سرور خود اضافه کند.
ابرها دنیای فناوری را تسخیر کردهاند
متخصصان دنیای شبکه با یک اصطلاح یا به عبارت دقیقتر یک جمله معروف سروکار دارند که میگوید: «هوا در حال ابری شدن است و به نظر نمیرسد، در کوتاه مدت تغییری در شرایط به وجود آید. این جمله توصیفی است که متخصصان شبکه برای واژه ابر (Cloud) به کار میبرند. در حالی که تعریف مشخص و معینی برای فناوری فوق وجود دارد، اما متاسفانه در برخی از منابع به شکل نادرست و بعضا اشتباه از این واژه استفاده میشود. واقعیت این است که ایده زیرساخت ابری به مجموعهای فوقالعاده قدرتمند و غنی از فناوریهای روز اشاره دارد که سختافزار و نرمافزار را توامان با یکدیگر استفاده میکنند.
یک محصول ابری به منابع مجازی، ماشینهای مجازی، دیسکهای مجازی و حتا شبکههای مجازی اشاره دارد. بهطور معمول، فناوری ابر به توانایی ما در پیادهسازی سرورهایی اشاره دارد که با مدل سنتی خود تفاوتهای بسیاری دارند. این فناوری همچنین در ارتباط با ارائه سرویسهای خاصی به کار گرفته میشود که خود این سرویسها بهشکل خودکار قادر هستند منابع مورد استفاده خود را در حالت کمینه یا بیشنه استفاده کنند.
برای روشن شدن این قضیه بهتر است به یک سایت تجارت الکترونیک ساده فکر کنید که در آن مشتری میتواند محصولات مورد نیاز خود را سفارش دهد. این احتمال وجود دارد که نزدیک به 75 درصد از این مشتریان این سایت اینترنتی در یک سال اول تنها از یک وبسرور و آن هم به شکل محدود از منابع استفاده کنند. یک چنین دستاوردی به معنای کاهش محسوس هزینهها در بهکارگیری سرویسها است. اما 25 درصد باقی مانده در همان یک سال و شاید در فصل تعطیلات ممکن است به شکل گستردهتری از سایت استفاده کنند. برای پاسخگویی به یک چنین درخواستی به یک توان پردازشی قدرتمند نیاز است. طبیعی است که یک شرکت برای آنکه بهترین خدمات را ارائه کند، مجبور است تمهیداتی در نظر بگیرد تا در 24 ساعت شبانهروز بتواند به همه درخواستها به درستی پاسخ دهد. این شرکت به سرورهای بیشتر و قدرت محاسبات بیشری در مقایسه با سایر ماههای سال نیاز دارد. زمانی که شرکت تصمیم میگیرد از فناوری ابری استفاده کند در عمل به وبسایت خود اجازه داده است به سرورهای مختلفی که برای پاسخگویی به تراکنشها و درخواستها به آنها نیاز دارد دسترسی داشته باشد. پیادهسازی چنین مکانیزیمی به شکل قابل توجهی هزینههای سایت یا سرویسها را کاهش میدهد. این بزرگترین دلیلی است که باعث شده است کسبوکارها در مقیاس کوچک و بزرگ به سمت خدمات ابری متمایل شوند.
ابر خصوصی
در حالی که بخش اعظمی از مردم در واحد فناوری اطلاعات به کار اشتغال دارند، اما اکنون زمان بسیار مناسبی است که به درستی به واکاوی این مسئله بپردازیم که اگر یک سرویس ابری تبدیل به یک بخش اصلی از دپارتمان ما شود چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ رویکردی که بسیاری از کسبوکارها به دنبال پیادهسازی آن هستند. در این میان اصطلاحی به نام ابر خصوصی وجود دارد که به تدریج به فرهنگ سازمانی وارد شده است.
ابر خصوصی اصطلاحی است که در برخی موارد به اشتباه و متفاوت از کارکردی که دارد توصیف میشود. برخی از افراد فعال در زمینه بازاریابی به اشتباه یا بهطور عمد و به منظور افزایش تقاضا از این اصطلاح در ارتباط با ابر استفاده میکنند. در روزهای آغازینی که ابر خصوصی به دنیای فناوری وارد شد، هنوز این پتانسیل را نداشت تا به شکل دقیق و درستی همسو با تبلیغاتی که در ارتباط با آن انجام شده بود به کار گرفته شود. با این حال، امروزه داستان تغییر پیدا کرده است. شاید سازمانی که شما در آن مشغول به کار هستید و درون مرکز داده سازمان شما از یک ابری عمومی یا یک ابر خصوصی استفاده شده باشد. این استراتژی به کسبوکار شما اجازه میدهد از مزایای بالقوه ابر همچون افزایش یا کاهش منابع، اجرای ابزارها به شکل مجازی و پیادهسازی ترفندهای مرتبط با محیط ابری در شرایطی استفاده کند که توان پردازشی و مکانیزم ذخیرهسازی دادهها به شکل محلی مدیریت شده و به این شکل امنیت اطلاعت حفظ شود. اعتماد به شرکتهای ذخیرهساز ابری به منظور محافظت از دادهها و برقراری امنیت آنها یکی از بزرگترین موانع سد راه شرکتهایی است که در نظر دارند از ابر عمومی استفاده کنند، به همین دلیل است که شرکتها به سمت ابر خصوصی متمایل شدهاند. کسبوکارهایی که از هر دو فناوری استفاده میکنند در عمل به بهترین قابلیتهای این دو فناوری دسترسی دارند.
مهمترین مزیتی که ابر خصوصی برای شما به ارمغان میآورد به ارائه یک محیط محاسباتی با پتانسیل گسترشپذیری بالا همراه با بالاترین امنیت باز میگردد. محیطی که به خوبی میتوانید بر همه مولفهها و موجودیتها آنها نظارت و کنترل داشته باشید و مدیریتی هر چه دقیقتر روی آن اعمال کنید. اما صبر کنید، در این سری آموزشی ما در نظر نداریم درباره ابر عمومی یا خصوصی صحبت کنیم. در این پاراگراف به مبحث ابر اشارهای داشتیم تا مقدمهای باشد برای مبحثی که در شمارههای آتی با آنها آشنا خواهید شد. در این سری آموزشی به شما نشان خواهیم داد که رابط کاربری ویندوز سرور 2019 به چه روشهایی قادر است با ابر در ارتباط باشد، اطلاع پیدا خواهید کرد که بسیاری از سیستمهای زیربنایی ویندوز سرور 2019 تشابهاتی با یکدیگر دارند، سرویسهایی که درون مایکروسافت آژر، پلتفرم سرویسدهی ابری مایکروسافت در دسترس شما قرار دارند را بررسی خواهیم کرد و صدها نکته مفید دیگر را یاد خواهید گرفت.
گستردگی قابلیتهایی که ابر در اختیار سازمانها قرار میدهد از یک طرف و شتاب روزافزون سازمانها برای بهرهمندی از این سرویس که قادر است به نیازهای سازمانها به خوبی پاسخ دهد از طرف دیگر باعث شده است که ابر به یکی از عناصر زیربنایی دنیای فناوری تبدیل شود. اما توجه داشته باشید که ابر در همه موارد نمیتواند به سادگی استفاده شود. بسیاری از شرکتها به سرورهای درون سازمانی بسیاری نیاز دارند که دست کم برای چند سال متمادی بتواند به نیازهای آنها پاسخ دهد. در حقیقت این احتمال وجود دارد که برخی از سازمانها و مدیران عامل این سازمانها هیچگاه به ابر اعتماد نکنند و ترجیح دهند از مراکز داده خاص خود استفاده کنند. برای مدیریت این مراکز داده که سرورهای محلی خود را در اختیار خواهند داشت به مدیران حاذقی نیاز است تا بتوانند آنها به درستی مدیریت کنند. این درست همان مکانی است که شما به عنوان یک کارشناس ارشد شبکه یا مدیر شبکه به میدان وارد میشوید.
قرار است چه مطالب آموزشی را با هم یاد بگیریم؟
در این دوره آموزشی که به سه بخش تقسیم شده است، سعی خواهیم کرد نکات مهمی که برای کار با ویندوز سرور به آنها نیاز دارید را بررسی کنیم. فرض ما بر این است که شما هیچ شناخت قبلی از ویندوز سرور ندارید و در حقیقت یک تازه وارد به دنیای سیستمعاملهای شبکه هستید. در حالت ایدهآل اگر مباحثی که دوره آموزشی فوق بررسی خواهد کرد را به دقت مطالعه کرده و به شکل عملی کار کنید، در زمان حضور در آزمون بینالمللی ویندوز سرور 2019 با مشکل خاصی روبرو نخواهید شد. در این دوره آموزشی ما به سراغ مباحث زیر خواهیم رفت.
- ابتدا به سراغ ویندوز سرور 2019 خواهیم رفت و فناوریها و قابلیتهای جدید ارائه شده در نسخه 2019 را بهطور اجمالی بررسی خواهیم کرد.
- در ادامه به سراغ نصب و مدیریت ویندوز سرور 2019 خواهیم رفت که در حقیقت اولین کاری است که شما به عنوان یک اپراتور یا مدیر شبکه باید انجام دهید. در حالی که اینکار به نظر ساده میرسد، اما یکسری نکات و موارد مرتبط با لایسنسها وجود دارد که پیش از نصب ویندوز سرور باید به آنها دقت کنید.
- در ادامه به سراغ سرویسهای زیرساختی اصلی میرویم که اجازه میدهند یک زیرساخت شبکه مبتنی بر محصولات مایکروسافت را پیادهسازی کنیم. در اینجا ما با سه فناوری مهم اکتیو دایرکتوری (AD) سرنام Active Directory ، سامانه نام دامنه (DNS) و پروتکل پیکربندی میزبان پویا (DHCP) و همچنین برخی از قابلیتهای نسخه پشتیبان سرور، کنسول مدیریت مایکروسافت (MMC) و پیکربندی مایکروسافت (MSC) برای سادهتر کردن کارهای روزانه خود سروکار خواهیم داشت.
- در ادامه به سراغ گواهینامههای ویندوز سرور 2019 خواهیم رفت که یکی از اجزای مهم و قدیمی ویندوز سرور هستند که برای سالهای متمادی وجود داشتهاند، اما اکثر مدیران سرور با آنها آشنایی ندارند. ما مبحث گواهینامهها را به گونهای بررسی خواهیم کرد که در انتها بتوانید PKI خود را ایجاد کرده و از آن استفاده کنید.
- شبکهسازی با ویندوز سرور 2019 با مقدمهای بر یک فناوری بزرگ و ترسناک موسوم به IPv6 مبحث دیگری است که به سراغ آن خواهیم رفت و سعی خواهیم کرد ملزومات و ابزارهایی که ویندوز سرور در این زمینه در اختیار ما قرار داده است را بررسی کنیم.
- بهکارگیری فناوریهای مهم روز دنیای شبکه همچون VPN، DirectAccess، Proxy Web Application از مباحث مهم دیگری هستند که دوره آموزشی فوق به سراغ آنها خواهد رفت.
- مبحث امنیت و رمزگذاری در ویندوز سرور 2019 موضوعی نیست که بتوان از کنار آن گذشت. در دنیای شبکه امنیت باید به شکل جدی مورد توجه شما قرار داشته باشد. در نتیجه بررسی خواهیم کرد چه مکانیسمهای حفاظتی ویندوز سرور 2019 در اختیار ما قرار داده است.
- Server Core، ما را به دنیای کوچک سرورهای headless خواهد برد. Server Core به شما نشان خواهد داد که چگونه یک محیط قابل اطمینان و کارآمدتر را پیادهسازی کنیم، در حالی که میزان فضا و منابع مورد استفاده سرورها را به شکل بهینه شدهای تعدیل کنیم.
- در ادامه به برخی از قابلیتهای ویندوز سرور 2019 در ارتباط با تعادل بار در شبکه، Failover Clustering و ابزارهای قدرتمندی که ویندوز سرور برای پردازش دادهها و افزونگی در اختیار ما قرار داده است، نگاهی خواهیم داشت.
- آموزش ویندوز سرور بدون پرداختن به پاور شل (PowerShell) تقریبا بی معنی است. پاورشل یک رابط جدید خط فرمان آبی رنگ در اختیارمان قرار میدهد که به مراتب قویتر از خط فرمان سنتی ویندوز است. PowerShell یکی از اصلیترین ابزارهایی است که برای مدیریت سرورها به آن نیاز دارید.
- کانتینرها و نانو سرور از جمله اصطلاحاتی هستند بیشتر با دنیای متنباز و لینوکس عجین شدهاند، اما به دلیل اهمیتی که پیدا کردهاند به سرعت به یک استاندارد جدید برای میزبانی برنامههای مدرن و گسترشپذیر تبدیل شدهاند. در نتیجه لازم است که با این فناوریها آشنایی مطلوبی داشته باشید.
- مجازیسازی مرکز داده با Hyper-V، یک موضوع روز و داغ است که هر مدیر شبکهای باید با آن آشنا باشد. سازمانها در طول سالهای گذشته سرورهایشان را به صورت مجازی به ماشینهای مجازی انتقال دادهاند. به همین دلیل ضروری است که شما یاد بگیرید که چگونه هایپرویزورها کار میکنند و به شما در ساخت و مدیریت منابع مورد نیاز کمک میکنند.
منبع: سایت مجله شبکه