akofaraji.ir
آشنایی مختصری با میکروتیک
نوشته شده در تاریخ 09 فروردین 1403
نظرات: 0 امتیاز: 8 زمان مطالعه: 7 دقیقه

 

آشنایی مختصری با شرکت میکروتیک

 

شرکت میکروتیک در سال 1996 توسط دو دانشجوی MIT در لیتوانی دایر شد . محصول این شرکت در ابتدا سیستم عاملی بر پایه دبیان بود که فقط به قابلیت های روتینگ در آن توجه شده بود این سیستم عامل با نام MIKROTIK Router OS وارد بازار شد . بدین شکل که شما این سیستم عامل را روی یک PC و یا ماشین مجازی نصب کرده و آن را تبدیل به یک روتر می کردید از نکات مثبت این سیستم عامل می توان به نیاز ناچیز به منابع سخت افزاری اشاره کرد به شکلی که شما با یک کامپیوتر Pentium II و 128 مگابایت رم یک روتر توانمند خواهید داشت. از دیگر مزایای آن قیمت بسیار ناچیز لایسنس این سیستم عامل بود که درواقع باعث گسترش استفاده از آن شد ؛ اما کار میکروتیک اینجا به پایان نرسید و در سال 2002 این شرکت تصمیم گرفت تا سخت افزارهای اختصاصی خود را ارائه دهد روتر های سخت افزاری میکروتیک با نام تجاری Router board شناخته می شوند . روتر های وایرلس میکروتیک بسیار شناخته شده و پرکاربردند .

 

در حال حاضر شرکت میکروتیک بیش از 150 نفر کارمند دارد و درواقع نمونه ارزان قیمت تجهیزات شبکه برندهای مطرح می باشد .

با وجود قیمت بسیار پایین روتر بردهای میکروتیک استفاده از RouterOS روی سخت افزار X86 اگرچه چندان منطقی به نظر نمی آید ولی با این حال پروژه RouterOS با معماری X86 کماکان متوقف نشده و استفاده از آن به صورت ماشین مجازی رایج است .

 

آشنایی با دوره های  میکروتیک

 

میکروتیک هم مانند اکثر تولیدکنندگان تجهیزات شبکه مدارکی برای نشان دادن توانایی های افراد در کار با تجهیزات این شرکت دارد . متاسفانه میکروتیک مانند مایکروسافت و سیسکو منبع دقیقی برای آزمون های خود ندارد و آمادگی برای آزمون از طریق کلاس های آموزشی که توسط مدرسین میکروتیک برگزار می گردد انجام می شود , دوره های آموزشی میکروتیک به شرح زیر می باشند .

 

 



 

  1. MTCNA : MikroTik Certified Network Associate ابتدایی ترین دوره میکروتیک می باشد که درواقع مبانی اولیه ای از همه دوره ها در آن گنجانده شده و پیشنیاز تمام دوره های میکروتیک می باشد .
  2. MTCRE: MikroTik Certified Routing Engineer این دوره مربوط به مباحث پیشرفته روتینگ می باشد .
  3. MTCWE : MikroTik Certified Wireless Engineer این دوره هم مربوط به مباحث پیشرفته وایرلس می باشد .
  4. MTCTCE : MikroTik Certified Traffic Control Engineer این دوره نیز مربوط به مباحث پیشرفته کنترل پهنای باند ,QOS , firewall , mangel , DNS , DHCP و Web proxy می باشد .
  5. MTCUME : MikroTik Certified User Management Engineer این دوره مباحث پیشرفته تونلینگ , HOTSPOT و استفاده از RADIUS SERVER ها می باشد .
  6. MTCINE : MikroTik Certified Inter-networking Engineer دوره پیشرفته ای است که مباحث MPLS ,BGP و مهندسی ترافیک در آن تدریس می شوند .

 

خوشبختانه امکان شرکت در آزمون رسمی میکروتیک در ایران نیز وجود دارد که با مراجعه به Trainer های رسمی میکروتیک در ایران می توانید در این آزمون که در زمان نگارش این مطلب حدود 100 هزار تومان هزینه دارد شرکت کنید و مدرک رسمی دریافت کنید .

در این سری آموزش های میکروتیک ما به مباحث MTCNA خواهیم پرداخت . توجه داشته باشید که این آموزش کمی فراتر از دوره MTCNA می باشد و قسمت هایی که در این سری مقالات به آن ها پرداخته نمی شود قطعاً به سرفصل های این دوره مربوط نمی شود و باید در دیگر دوره های آموزش میکروتیک به دنبال آنها بود.

پیش نیاز این دوره +Network می باشد . در این دوره آموزش میکروتیک ما به مباحث اولیه شبکه نخواهیم پرداخت و فقط اشاره جزئی به آن ها خواهیم کرد , پس در صورت نیاز حتماً مروری بر این مباحث داشته باشید .

 

آشنایی با سخت افزارهای میکروتیک

سخت افزارهای میکروتیک به سه دسته تقسیم :

  1. روتر های اترنت
  2. سوئیچ ها
  3. روتر های وایرلس

 

چند نکته درباره سخت افزار های میکروتیک .

  • بعضی از روتر بردها به صورت مادربرد ارائه می شوند و شما باید به صورت جداگانه کیس برای آن ها تهیه کنید .
  • بعضی از روتر های میکروتیک قابلیت توسعه به وسیله شکاف mini PCI رادارند .
  • سیستم عامل همه سخت افزار های میکروتیک RouterOS می باشد .

 

در تصویر زیر چند نمونه از روتر بردهای میکروتیک را می بینید .

 

 

 

آشنایی با انواع لایسنس در میکروتیک

 

میکروتیک دارای 7 سطح لایسنس است که از سطح 0 تا 6 می باشند در زیر جدول مقایسه لایسنس ها را مشاهده می کنید .

 

 

چند نکته درباره لایسنس میکروتیک :

  • لایسنس سطح 0 نسخه آزمایشی است و فقط 24 ساعت کار می کند .
  • لایسنس سطح 2 دیگر ارائه نمی شود .
  • لایسنس سطح 3 مخصوص روتر های وایرلس است ازاین رو برای نسخه x86 ارائه نمی شود .
  • لایسنس ها مادام العمر هستند و می توان بدون محدودیت RouterOS را آپدیت کرد .
  • سخت افزارهای میکروتیک همراه با لایسنس ارائه می شوند.
  • لایسنس ها هیچ محدودیتی در تعداد پورت ندارند .
  • امکان ارتفاع از یک لایسنس به لایسنس بالاتر وجود ندارد و باید لایسنس جدید خریداری شود .
  • لایسنس وابسته به هارددیسک است و با از بین رفتن هارد یا حافظه Nand flash لایسنس هم از بین می رود .
  • امکان انتقال یک لایسنس به روتر برد دیگر وجود ندارد .
  • امکان جابجا کردن هارددیسک بین روتر ها وجود دارد و مشکلی برای لایسنس پیش نمی آید .
  • در صورت خرابی هارددیسک می توان با هزینه 10 دلار لایسنس مجدد دریافت کرد . ( بهتره که لایسنس جدید بخرید به دردسرش نمی ارزه )
  • همه لایسنس ها 15 الی 30 روز پشتیبانی از طریق email دارند .
  • برای درج لایسنس در روتر برد می توان لایسنس را در ترمینال paste کرد و یا از طریق winbox آن را import کنید .

 

روشن کردن میکروتیک

میکروتیک ها هیچ کدام دکمه روشن و یا خاموش ندارند و به محض اتصال به منبع برق روشن می شوند . در نظر داشته باشید که درصورتی که میکروتیک را Shutdown کنید برای روشن کردنش باید یک بار منبع تغذیه را از برق جدا و دوباره متصل کنید. نکته ای که باید حتماً مدنظر بگیرید درصورتی که روتر برد شما کارت وایرلس دارد هرگز بدون اتصال آنتن مناسب روتر برد را روشن نکنید (احتمال آسیب رسیدن به کارت وایرلس وجود دارد) البته در کانفیگ پیش فرض میکروتیک ها کارت وایرلس غیرفعال شده است.

در اولین بوت , میکروتیک کانفیگ پیش فرضی دارد که پرکاربردترین قسمت این کانفیگ داشتن IP روی پورت اترنت شماره یک است این IP برابر است با 192.168.88.1 و نام کاربری آن Admin و کلمه عبوری هم ندارد الباقی کانفیگ بستگی به روتر برد متفاوت است در اولین اتصال winbox به روتر برد پیغامی نمایش داده می شود که می توانید تمامی کانفیگ پیش فرض را حذف و یا آن ها را نگه دارید پیشنهاد ما حذف کانفیگ پیش فرض است .

 

 

منبع: سایت هانی تک


اگر احساس می کنید این مطلب برای شما مفید بود ، از 1 تا 10 به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاه کاربران در مورد این مطلب

ثبت نظر
به نظر خوب میاد!
لطفا نام را وارد کنید
@
لطفا یک ایمیل منحصر به فرد و معتبر انتخاب کنید.
لطفا متن با کلمات و معانی مفهوم دار وارد نمایید